Η αλήθεια για τη ρωσόφωνη κοινότητα της Κύπρου

Η

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 6/3/2017, ΠΟΛΙΤΗΣ
Βέρα Λεμεσιανή, δημιουργός και διευθύντρια της ρωσικής εφημερίδας «Βέστνικ Κίπρα» και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου

Καταρρίπτοντας μύθους, η Ναταλία Καρντάς ανοίγει στον «Π» ένα παράθυρο στη ρωσόφωνη κοινότητα της Κύπρου. Γιατί οι Ρώσοι δεν εγκατέλειψαν την Κύπρο μετά το κούρεμα; Πώς βλέπουν τη ζωή στην Κύπρο; Πόσο πλούσιοι είναι και πόσο απομονωμένα ζουν; Τι δυσκολίες συναντούν στην καθημερινότητά τους και στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες; Τι σκέφτονται για εμάς; Ποια είναι τα παράπονά τους; Πώς τελικά οργανώνονται και πώς αντιμετωπίζουν και αντιμετωπίζονται από τους Κυπρίους;

Στα ερωτήματα αυτά δεν υπήρχε καταλληλότερό άτομο να ρωτήσουμε από τη Ναταλία Καρντάς. Τη γυναίκα σύνδεσμο μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων. Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια στην Κύπρο, κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και βέρα Λεμεσιανή πλέον, δημιουργός και διευθύντρια της ρωσικής εφημερίδας «Βέστνικ Κίπρα» και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου, η γυναίκα πίσω απ το κυπρορωσικό φεστιβάλ αποκαλύπτεται στον «Π», δίνοντας φωνή σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κοινότητα, που πλέον διεκδικεί να γίνει μέρος της ζωής μας.

40.000 ρωσόφωνοι

Πόσοι τελικά είναι οι Ρώσοι στη Λεμεσό; Και τελικά είναι τόσο πλούσιοι όσο λέγεται;

Ο αριθμός των ρωσόφωνων, όχι μόνο των Ρώσων στην Κύπρο, υπολογίζεται σε 40 με 50 χιλιάδες άτομα. Να σημειώσουμε ότι η ρωσική γλώσσα θεωρείται η μητρική γλώσσα των περισσότερων λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 75% από αυτούς ζει στη Λεμεσό. Υπάρχουν, δε, γύρω στις 500 οικογένειες ρωσόφωνων που διαμένουν στην Κύπρο για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι όλοι οι Ρώσοι που κατοικούν στην Κύπρο είναι πλούσιοι. Το 10% της ρωσόφωνης κοινότητας όντως θεωρείται πλούσιο. Οι περισσότεροι όμως ανήκουν σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη, με μηνιαία εισοδήματα 2 με 5 χιλιάδων ευρώ.

Πώς τους μαγνήτισε η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός;

Η Λεμεσός προσφέρει ένα καλό επίπεδό ζωής για τους ξένους, όχι μόνο για τους Ρώσους. Έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εδώ σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς και η πόλη διαθέτει ιδιωτικά ρωσόφωνα σχολεία. Συνήθως οι Ρώσοι έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν δυο με τρία χρόνια σε διεθνείς κυρίως επιχειρήσεις. Για αυτό δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε αγγλόφωνα σχολεία. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς το ότι η Λεμεσός τούς προσφέρει αυτή την επιλογή. Η θάλασσα από μόνη της παίζει σημαντικό ρόλο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και το γεγονός ότι ο τέως δήμαρχος Λεμεσού ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με ρωσικές πόλεις, ειδικά με την Αγία Πετρούπολη, τους οποίους εμβάθυνε Οι Ρώσοι, ακόμη, εκτιμούν τον τρόπο ζωής και τους χαλαρούς ρυθμούς της Κύπρου. Στη Μόσχα κάποιος χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες για να μεταβεί στο γραφείο του με το αυτοκίνητό του. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι τεράστιο και οι άνθρωποί δεν έχουν χρόνο για προσωπικές συναθροίσεις. Όσοι θέλουν να χαρούν τη ζωή έρχονται στην Κύπρο. Αγαπούν το νησί, αισθάνονται τη φιλοξενία. Οι Κύπριοι συμπαθούν τους Ρώσους και αυτό είναι κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα. Ακόμη και όταν φύγουν από την Κύπρο, οι περισσότεροι επιστρέφουν ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα. Θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο, να μάθουν τη γλώσσα και τους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι είναι οι Ρώσοι που απαιτούν από τους Κυπρίους να μάθουν τη γλώσσα τους;

Κοιτάξτε, στη Μόσχα οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν αγγλικά. Όμως στην επαρχία δεν μιλούν άλλη γλώσσα από τα ρωσικά. Εξάλλου, στην Κύπρο έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές 800 χιλιάδες Ρώσοι. Είναι λογικό, λοιπόν, για τις κυπριακές επιχειρήσεις να έχουν κάποιους εργαζόμενους που να μιλούν τη ρωσική για να εξυπηρετούν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ας μην ξεχνούμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες αφήνουν περισσότερα χρήματα συγκριτικά με άλλους τουρίστες, γι’ αυτό και στις βιτρίνες οι επιγραφές είναι τρίγλωσσες, ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά, ακριβώς γιατί οι καταστηματάρχες θέλουν να προσελκύσουν Ρώσους πελάτες.

Πώς η ρωσική κοινότητα οργανώνει τη ζωή της στην Κύπρο;

Όλη η ζωή της ρωσόφωνης κοινότητας περιστρέφεται γύρω από τον Σύνδεσμο της Ρωσόφωνης Κοινότητας Κύπρου, στην οποία εντάσσονται διάφοροί οργανισμοί. Οι διάφορές εκδηλώσεις διοργανώνονται και συντονίζονται από το συμβούλιο της ρωσικής κοινότητας, στο οποίο συμμετέχουν 12 άτομα από όλες τις πόλεις της Κύπρου. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι ο εθνικός εορτασμός για την αντιφασιστική Ημέρα της Νίκης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή όλων των ρωσικών οργανώσεων της Κύπρου. Φέτος ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στον μόλο της Λεμεσού, με συναυλίες, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο, επίσης, γιορτάζεται η ημέρα γέννησης του Πούσκιν με εκδήλωση μπροστά από την προτομή του στη Λεμεσό και του Γκαγκάριν μπροστά από την προτομή του στη Λευκωσία. Επίσης, κάθε χρόνο εκδίδεται ο ετήσιος απολογισμός των δραστηριοτήτων της ρωσόφωνης κοινότητας, της Εκκλησίας, των εκπαιδευτηρίων, των παιδικών σταθμών και των διαφόρων σχολών που λειτουργούν εδώ. Στη Λεμεσό λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία ρωσικά σχολεία με 600 μαθητές, δυο νηπιαγωγεία, 20 εκπαιδευτικά κέντρα, ενώ στην περιοχή των Καλογήρων ανεγείρεται η ρωσική εκκλησία.

Τι τους λείπει από τη ζωή της Κύπρου;

Η Κύπρος προσφέρει ό,τι χρειάζεται ένας Ρώσος. Όσοι ζουν στην Κύπρο μπορούν να βρουν ό,τι επιθυμούν, δεν τους λείπει τίποτα. Η ζωή στην Κύπρο κυλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι που έρχονται από μεγαλουπόλεις στην αρχή παθαίνουν ένα μικρό σοκ όταν βλέπουν με πόσο αργούς ρυθμούς ζούμε. Μετά το συνηθίζουν και τους αρέσει.
Γιατί έμειναν;

Παρά τις αρχικές προβλέψεις, πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες παρέμειναν στην Κύπρο μετά την τραπεζική κρίση. Γιατί πιστεύεται συνέβη αυτό;

Όταν ξέσπασε η τραπεζική κρίση στην Κύπρο, ήταν λογικό πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες να θυμώσουν και να απογοητευτούν, γι’ αυτό και επιχείρησαν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους κάπου αλλού. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ανταγωνίστριες χώρες που προσφέρουν ορισμένα καλύτερα πλεονεκτήματα από την Κύπρο. Αφότου όμως πέρασε λίγος καιρός και τα πνεύματα καταλάγιασαν, πολλές εταιρείες ζύγισαν την κατάσταση καλύτερα και αποφάσισαν ότι, εφόσον δεν μπορούσαν να εμπιστευθούν πια το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, θα κρατούσαν τις κυπριακές εταιρείες και μέσω αυτών θα εργάζονται με άλλες χώρες. Έλαβαν πολύ καλά υπόψη το γεγονός ότι εδώ έχουμε καλές υπηρεσίες, καλούς επαγγελματίες, δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές που μιλούν αγγλικά. Σχεδόν σε κάθε γραφείο υπάρχουν ρωσόφωνοι υπάλληλοι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει σε προσωπικό επίπεδο με τους Κύπριους συνεργάτες τους. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έκαναν πολλές διασυνδέσεις, μπορούν εύκολα να προνοήσουν για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και να βρουν λύσεις. Η απόσταση είναι αδιαμφισβήτητα ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας. Η Κύπρος είναι πολύ κοντά στη Ρωσία, μόλις τρεισήμισι ώρες από τη Μόσχα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους ζώντας και δουλεύοντας στην Κύπρο;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ρωσόφωνοι κάτοικοι Κύπρου είναι η γραφειοκρατία στην έκδοση άδειας παραμονής, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάρει μέχρι και εννιά μήνες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, εφόσον οι Ρώσοι επιχειρηματίες λόγω της δουλειάς τους πρέπει να ταξιδεύουν συνεχώς. Δεν μπορούν να έχουν επαγγελματικές βίζες σε άλλες χώρες και βρίσκουν δυσκολίες στο να επιστρέψουν στο νησί. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η γλώσσα. Πολλές φορές οι Ρώσοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγόρους για να συμπληρώσουν έγγραφα και αιτήσεις, γιατί είναι όλα γραμμένα στην ελληνική και μόνο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε η κάθε υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταφράσει τους κανονισμούς της, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στο διαδίκτυο που να επεξηγεί τις διαδικασίες σε άλλες ξένες γλώσσες, όπως η ρωσική. Στην Ευρώπη σε πολλές χώρες κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινότητες, μεταφράζοντας τα πάντα στη μητρική τους γλώσσα. Σήμερα όλα μπορούν να επισπευσθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της χρήσης του διαδικτύου. Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες, η εγγραφή νέων εταιρειών παίρνει μόνο λίγες ώρες, ενώ στην Κύπρο ολόκληρες βδομάδες ή και μήνες. Το πιο ενοχλητικό όμως είναι όταν πρέπει να γίνει μια μικρή αλλαγή στα δικαιολογητικά εγγραφής και γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που περιμένουν δυο μήνες για να αντικαταστήσουν τον ένα μέτοχο με κάποιον άλλον. Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί ζημιές χιλιάδων ευρώ σε μια νέα επένδυση.

Τι πιστεύουν για την Κύπρο και ποιες προοπτικές βλέπουν για την οικονομία του τόπου;

Οι προοπτικές της Κύπρου σε πολλούς τομείς είναι απεριόριστες. Ένας απ’ αυτούς είναι ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών (IT technologies). Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 τέτοιες εταιρείες εγκατεστημένες στην Κύπρο. Οι εταιρείες Forex είναι μια ξεχωριστή κατηγορία. Στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς οι εγγραφές εταιρειών. Πολλοί Ρώσοι ιδιοκτήτες επανεγκαταστάθηκαν εδώ. Τώρα μάλιστα δεν έρχονται μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά μια ομάδα ή όλα τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. H κύρια αφορμή για την επανατοποθέτηση των εταιρειών αυτών ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας από τους επενδυτές έχει απλοποιηθεί. Πολλά στελέχη επιχειρήσεων το εκμεταλλεύτηκαν και μετακόμισαν εδώ με την οικογένειά τους. Μια άλλη προοπτική που πιστεύω ότι η Κύπρος πρέπει να δει πολύ σοβαρά είναι η δημιουργία θερέτρων-κέντρων ιατρικής αποκατάστασης και αποκατάστασης αθλητών. Η Κύπρος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις. Έχει τόσα πολλά μέρη να επισκεφθεί κανείς, μόνο και μόνο για να ξεφύγει από τη ρουτίνα και την πίεση. Διαθέτει σχεδόν ολόχρονα πολύ καλό καιρό, ήλιο, θάλασσα, βουνά και φυσικό περιβάλλον. Αυτόματα θα δημιουργούνταν πολλές θέσεις εργασίας και η κυπριακή οικονομία θα αποκτούσε μια σημαντική πηγή εσόδων.

Πώς θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες και από τη ρωσική επαρχία;

Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε απευθείας πτήσεις. Τώρα υπάρχουν ήδη απευθείας πτήσεις για 20 προορισμούς από τη Ρωσία στην Κύπρο. Επίσης, αξιοποιώντας την τεχνολογία, η Κύπρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ιστοσελίδες στη ρωσική γλώσσα, μέσα από τις οποίες να προωθεί τα θέρετρα, τα ξενοδοχεία και τα αξιοθέατά της. Πιστεύω ότι κάθε πόλη θα ήταν καλό να δημιουργούσε μια διαδραστική ιστοσελίδα, όπου θα αναφέρονται όλες οι υπηρεσίες και δραστηριότητες εταιρειών. Έτσι, οι άνθρωποι θα διαπίστωναν πόσα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν εδώ και πόσες δραστηριότητες προσφέρει το νησί. Κατά τη γνώμη μου, η Κύπρος πρέπει να λάβει σοβαρά την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού. Πολύ μεγάλες εταιρείες στη Ρωσία, με χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, διοργανώνουν συνέδρια. Γιατί η Κύπρος να μην τους προτείνει να συνδυάσουν τη δουλειά με την ξεκούραση εδώ; Δυστυχώς, όμως, στην Κύπρο δεν προσφέρονται συνεδριακές εγκαταστάσεις.

Πόσα χρήματα ξοδεύουν κατά μέσο όρο μηνιαίως οι Ρώσοι στην Κύπρο; Υπάρχει η εντύπωση ότι ξοδεύουν πολλά.
Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις, αλλά δεν έχει διενεργηθεί ακόμη κάποια επιστημονική έρευνα. Ωστόσο, αν υπολογίσουμε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 600 ευρώ τον μήνα για τη σίτισή τους και συνηθίζουν να τρώνε σε εστιατόρια δύο φορές την εβδομάδα, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή κατά μέσο όρο ξοδεύουν χίλια ευρώ για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος.

Πηγή: https://politis.com.cy/article/natalia-karntas-i-alithia-gia-ti-rosofoni-kinotita-tis-kiprou

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό