Τολμήστε να…. συμμορφωθείτε. (έκκληση των «32» προς το πολιτικό σύστημα)

Τ

Οι εκκλήσεις των πνευματικών ανθρώπων έχουν αξία:
– όταν εναρμονίζονται με ότι πιο ριζοσπαστικό έχει να επιδείξει μια κοινωνία,
– όταν εκφράζουν το αντιστασιακό της πνεύμα ενάντια στις αμοραλιστικές – κυνικές αξιώσεις της εξουσίας,
– όταν υιοθετούν διαθέσεις και αισθήματα των κοινωνιών ακόμα και για την εκπλήρωση των…. «ανεκπλήρωτων».

H έκκληση των «32» είναι μια έκκληση για προσαρμογή- συμμόρφωση στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Είναι μια έκκληση για ρεαλισμό, που θα ταίριαζε περισσότερο σε τεχνοκράτες παρά σε ανθρώπους του πνεύματος.
Αυτό συνιστά γι αυτούς το «τολμηρόν». Μέσα από αυτό θα διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλαδας στην Ευρωζώνη.
Απευθύνονται στο πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, και του ζητούν να αλλάξει νοοτροπία, να γίνει τολμηρό, να υλοποιήσει δηλ. άμεσα τις προτάσεις των Βρυξελών. Πουλήστε, κόψτε, εισπράξτε, να τελειώνουμε.

Κάνει εντύπωση ο τρόπος που διάλεξαν οι «32» επώνυμοι να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Θα περίμενε κανείς νάχουν εντελώς άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Να είναι έξω από το πεδίο του πολιτικού ρεαλισμού πούναι ένα πεδίο ναρκοθετημένο γι’αυτούς.
Πέρα από τους οικονομικούς υπολογισμούς, τους δείκτες, τα νούμερα, τα ποσοστά, τους στόχους, υπάρχει το δράμα μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται σκληρά. Που πληρώνει το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Ένα κόστος που ισοδυναμεί με την καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας (με ότι συνεπάγεται κοινωνικά αυτό).
Το τραγούδι, η ποίηση, η λογοτεχνία, έχουν χρέος να εκφράσουν αυτές τις νέες βιωματικές καταστάσεις, να συνδεθούν με την κοινωνία, να αποδώσουν μέσα από την τέχνη τις αγωνίες, τους φόβους, τα αισθήματα των ανθρώπων που βλέπουν την ζωή τους να οδηγείται σε αδιέξοδο, και να τους ενθαρρύνουν στον αγώνα που δίνουν για επιβίωση, να σταθούν στο πλευρό της νέας γενιάς.
Οσο για το πολιτικό σύστημα, άς μην τρέφουν καμιά αυταπάτη ότι είναι άτολμο. Απλά νοιάζεται για την εξουσία. Και ξέρει τι πρέπει να κάνει και μπορεί. Αλλά έχει άλλες προτεραιότητες. Και η παραμονή μας στην Ευρωζώνη δεν εξαρτάται από την δική του τόλμη. Αλλά αυτά ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής.
Οσο για τους «32» πρέπει να επιδείξουν την δική τους τόλμη. Ενδεικτικά: Καιρός είναι η Κική Δημουλά να βάλει το κοινωνικό στοιχείο στην ποίησή της και ο Σαββόπουλος να επιστρέψει στο «Βρώμικο ψωμι».

Μ.Χ.
4-6-11

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό