Σερβία-Κόσοβο: Συμφωνία για το καθεστώς του Β. Κοσόβου

Σ

Συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας υπογράφηκε στις 19 Απριλίου, σχετικά με το καθεστώς του Βόρειου Κοσόβου. Η συμφωνία επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ύστερα από διαπραγματεύσεις έξι μηνών.

Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας καθώς η Σερβία δεν αναγνώριζε επίσημα το Κόσοβο, ως κρατική οντότητα από το 2008 που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του. Με τη συμφωνία, αποδέχεται στην ουσία, την κρατική υπόσταση του Κοσόβου, με δικαιοδοσίες σε όλο το έδαφος του, ακόμη και στο Βόρειο Κόσοβο, όπου ζει η σερβική μειονότητα. Αυτό  σημαίνει ότι οι παράλληλες δομές του Βόρειου Κοσόβου θα ενσωματωθούν στο καθεστώς της Πρίστινα.

Σε αντάλλαγμα, οι αρχές του Κοσόβου αποδέχονται ένα επίπεδο περιορισμένης αυτονομίας.  Οι τέσσερεις δήμοι  που ελέγχουν οι Σέρβοι του Βόρειου Κοσόβου θα δημιουργήσουν μία ένωση, που θα λειτουργεί ως τοπική κυβέρνηση στους τομείς της υγείας , της εκπαίδευσης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη καμία να μην ασκήσει βέτο για ένταξη της άλλης στην Ε.Ε. Η συμφωνία ήταν απαιτούμενο για να ανοίξουν οι διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών στην Ε.Ε.

Τα δύο κοινοβούλια ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία την συμφωνία, αν και δεν λείπουν  οι αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.  Ιδιαίτερα των Σέρβων του Κοσόβου που συνεχίζουν να αρνούνται οποιαδήποτε εξουσία προέρχεται από τους Αλβανούς του Κοσόβου, με διάχυτη τη διεθνή ανησυχία για το αν και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση ζούμε τις τελευταίες πράξεις του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Το εθνικιστικό όραμα για τη “μεγάλη Σερβία”, είχε καταστροφικές συνέπειες για την ίδια και για όλη τη περιοχή. Αλλά και το αντίστοιχο όραμα για τη “μεγάλη Αλβανία” ούτε είχε ούτε έχει μέλλον. Οι διεθνείς πραγματικότητες δεν επιτρέπουν τους μεγαλοϊδεατισμούς και την αναπαραγωγή των εθνικισμών. Το πλαίσιο είναι απομόνωση ή διεθνής αναγνώριση και ένταξη σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Κι αυτό, έστω και αργά, κατανοείται  και επισφραγίζεται με τη συμφωνία που υπογράφηκε.

Θ.Τ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Τρυψάνης Θανάσης

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό