8η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

8

Από τις 5 ως και τις 8 Μαΐου διοργανώνεται η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε δυο περίπτερα στο χώρο της Helexpo, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και ενώ η έδρα της διεθνούς έκθεσης αποφασίστηκε να είναι τελεσίδικα (!) η Θεσσαλονίκη.
Η διοργάνωση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα  Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει την παρουσίαση του συγγραφικού έργου, Αράβων συγγραφέων από την Μ. Ανατολή και την Αφρική. Οι οποίοι, δεν θα μιλήσουν μόνο για τα βιβλία τους άλλα και για τις πρόσφατες εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο. Οι Τάρικ Αλι (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Γκεμπρεγκεόργκις Γιοάνες (Αιθιοπία), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Ντενίζ Καβουκτσούογλου (Τουρκία), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Σοφί Μπεσσί (Τυνησία), Χόντα Μπαράκατ (Λίβανος), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Μάλεκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μπαχάα Τάχερ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία) είναι οι ξένοι προσκεκλημένοι των Ελλήνων εκδοτών στην 8η ΔΕΒΘ. Η παρουσίαση εντάσσεται στο πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι των πολιτισμών” που κάθε χρόνο συνδέει μια περιοχή του κόσμου πολιτιστικά με τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι όμως οι μόνοι ξένοι συγγραφείς που θα φιλοξενηθούν από την έκθεση βιβλίου. Οι Richard Stoneman, Nickolas Verdan, Paolo Maranca, Rafaella Narni, Bajac Vladislav και ο εκδότης Νικόλα Κροτσέτι θα βρεθούν στην 8η ΔΕΒΘ.
Από ελληνικής πλευράς θα παραβρεθούν 110 πεζογράφοι και ποιητές, ενώ 60 συγγραφείς και εικονογράφοι θα δώσουν χρώμα στην παιδική και την εφηβική γωνιά. Η θεματική έκθεση φέτος θα έχει θέμα «βιβλίο και εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;» και ένα διεθνές συνέδριο με το ίδιο θέμα θα απασχολήσει Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς, Νορβηγούς και Φιλανδούς επιστήμονες. Παράλληλα στο περίπτερο της θεματικής έκθεσης θα παρουσιαστούν 500 τίτλοι εκπαιδευτικών βιβλίων, ενώ δυο εικαστικές εκθέσεις θα αφηγηθούν την ιστορία του ελληνικού σχολείου: μια έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και του 20ου αιώνα, και μια έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαιωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.
Επίσης θα υπάρχουν, ένα περίπτερο αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του), η γωνιά των περιοδικών και η γωνιά των νέων τεχνολογιών.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διεθνούς έκθεσης βιβλίου Θεσσαλονίκης:  http://www.thessalonikibookfair.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό