ΟΙΚΟ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δυο ερωτήματα στο ΣΥΡΙΖΑ για το ενεργειακό και τα ορυκτά καύσιμα (του Λ. Τσικριτζή)

Ο

Από τα πολλά ερωτήματα που γεννήθηκαν μετά τη δημοσίευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουμε μόνο δύο και περιμένουμε μια απάντηση εκ μέρους της Ν.Ε Κοζάνης, μιας και τα θέματα είναι και  τοπικού ενδιαφέροντος.

 

1)                  Σε κάποιο σημείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (θα συσταθεί) Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης .., όπου θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας κλπ». Με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτού πλούτου που εξορύσσονται αυτή τη στιγμή αφορούν το λιγνίτη (57.000.000 τόνοι το 2011) υποθέτουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει το λιγνίτη και θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να πληρώνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα που εδώ και χρόνια δεν τα καταβάλει (η ΔΕΗ) με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων και των συνδικαλιστών. (Μια παρατήρηση εδώ αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2006: Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από πιέσεις του λόμπι της ΔΕΗ και των συνδικαλιστών κατάργησε το νόμο 3483/2006 για επιβολή τέλους λιγνίτη, που η ίδια είχε ψηφίσει (!) προ τετραμήνου. Σε αυτή την πράξη φοροαπαλλαγής του λιγνίτη (και κρυφής επιδότησης της ΔΕΗ) δεν αντέδρασε κανένα κόμμα, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βέβαια προτείνει τη φορολόγηση («τα δικαιώματα») επί του ορυκτού πλούτου).

Εν πάση περιπτώσει αυτό δεν είναι το κύριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά ακολουθεί ασθμαίνουσα το οικολογικό κίνημα στα θέματα των πράσινων φόρων. Το κύριο είναι ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ; Θα καλύψουν κάποιες από τις «μαύρες τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων όπως λέει το προχθεσινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης- Πτολεμαίδας – Φλώρινας στα πλαίσια μιας πράσινης μεταλιγνιτικής περιόδου, όπως πρεσβεύει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ; Υπενθυμίζουμε ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (με τα οποία συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στα κοινωνικά κινήματα) έχουν υιοθετήσει τη διαχρονική θέση του οικολογικού κινήματος για επιβολή φόρου στερεών καυσίμων  και απόδοσή του στις τοπικές κοινωνίες υπό μορφή πράσινων επενδύσεων. Η άποψη αυτή άλλωστε ενσωματώθηκε αυτούσια και στα προγράμματα των δύο Αυτοδιοικητικών Κινήσεων (Κοζάνης και Περιφέρειας Δυτ. Μακ), τις οποίες υποστήριξε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2010.

Περιμένουμε λοιπόν μια καθαρή απάντηση: Πού θα πρωτοπάνε αυτά τα λεφτά από το φόρο λιγνίτη ; Στα ασφαλιστικά ταμεία ή στο «ταμείο» του Ν. Κοζάνης και των άλλων λιγνιτικών περιοχών ; Επίσης πόσος θα είναι αυτός ο φόρος που θα επιβληθεί (ανά GJ λιγνίτη) και πόσο θα επιβαρύνει την τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας (εφόσον μετακυλιστεί στον καταναλωτή). Νομίζουμε ότι είναι λογικό να ζητάμε νούμερα, πέρα από συνθήματα και αμφίσημες διατυπώσεις, από ένα κόμμα που στοχεύει στην πρωτιά (και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο)

 

2)                  Σε ένα άλλο σημείο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «θα υπάρξει σχέδιο αντικατάστασης των ορυκτών, ρυπογόνων και θερμικών πηγών ενέργειας με μεσοπρόθεσμο σκοπό την πλήρη αντικατάστασή τους από ήπιες πηγές ενέργειας και με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους μετρήσιμους στόχους». Βασικός τομέας η ενέργεια και δεν αντιμετωπίζεται με γενικόλογες  απαντήσεις τριών σειρών. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ οι «μετρήσιμοι στόχοι» ; Σε κανένα από τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, παλιά και νέα, δεν υπάρχουν νούμερα. Ποιο θα είναι το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή και πόσο θα μειωθεί το ποσοστό του λιγνίτη το 2020 («μεσοπρόθεσμα»); Πώς θα γίνει αυτό ; Πόσες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν και πότε ;  Είναι δυνατόν ο στόχος για «πλήρη αντικατάστασή (σσ. των λιγνιτικών μονάδων) από ήπιες πηγές ενέργειας» να συμβιβάζεται με την κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαίδα και στη Μελίτη, όπως πρεσβεύει η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ) ; Βεβαίως η παράταξη αυτή δηλώνει αυτόνομη, οπότε δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε τι ισχύει τελικά : Αυτό που ακούμε «εν παρόδω» τα τελευταία χρόνια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στις νέες λιγνιτικές μονάδες ή το ΝΑΙ  που λένε τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ ; Εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι είπαμε το ΟΧΙ εδώ και μια δεκαετία και εισπράξαμε το πολιτικό κόστος χωρίς να μας ενδιαφέρει αν θα μείνουμε μια «γραφική» μειοψηφία.  Περιμένουμε κι εδώ μια καθαρή απάντηση. (Η οποία προφανώς θα λάβει υπόψη και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ταχείας ανακήρυξης ΑΟΖ και άρα μελλοντικής χρήσης εγχώριου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, πράγμα που θα καταστήσει λιγότερο ελκυστικές τις νέες λιγνιτικές μονάδες και από οικονομική άποψη).

 

Αυτά τα ολίγα ως προκαταβολή μιας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ με νούμερα και ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που οφείλουμε ΟΛΑ τα κόμματα στην ελληνική κοινωνία.

Ελπίζουμε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και να μην αντιμετωπισθούμε ως «κινδυνολόγοι» και «τρομοκράτες του λαού», όπως χαρακτηρίζονται συλλήβδην όσοι τελευταία ασκούν κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.  Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν κατά των δύο Μνημονίων και της Δανειακής Σύμβασης και δεν μπορεί κανείς να τους … τσουβαλιάσει στο «μνημονιακό μπλοκ».

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ  ΠΡΑΣΙΝΟΙ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Πληροφ. Λ. Τσικριτζής

 

Κοζάνη 7-6-2012

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Λάζαρος Τσικριτζής

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό