«Σαμάνος»: Μια μουσική συνάντηση με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

«

Παρ’ όλη την παρατεταμένη δημιουργική απουσία του, ο Δ.Σαββόπουλος φαίνεται να διατηρεί ακμαίο το χαρισματικό μουσικό του αισθητήριο. Χάρις σ’ αυτό μπορεί να εντοπίζει και να υποστηρίζει τις λίγες περιπτώσεις μουσικής έμπνευσης πού, ευτυχώς, συνεχίζουν να υπάρχουν στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό τραγούδι. Η συνάντηση με τον Θ.Παπακωνσταντίνου είναι αποκαλυπτική.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένας σχετικά νέος δημιουργός με πηγαία έμπνευση και ιδιόρρυθμο ήχο που αναζητά τον μουσικό του βηματισμό. Με επιρροές από διάφορα μουσικά είδη και ρεύματα (δημοτικό, ροκ, ρεμπέτικο, μπαλάντες, βαλκανικές μουσικές) κινείται συνεχώς πάνω σ’ ένα νήμα: πότε επιλέγοντας μελωδικές φόρμες για τα τραγούδια του και πότε πειραματιζόμενος στον χώρο των προσωπικών αναζητήσεων. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο δίσκος «Η βροχή από κάτω» πού εκδόθηκε τον χειμώνα πού μας πέρασε και περιέχει κομμάτια που περιλαμβάνονται και στον «Σαμάνο» (σε εντελώς άλλη εκτέλεση).
Όποιος ακούσει τους δύο δίσκους θα καταλάβει την διαφορά. Θα αντιληφθεί αμέσως την παρέμβαση Σαββόπουλου, που δεν περιορίζεται στην καταπληκτική ερμηνεία των τραγουδιών. Είναι όλο το κλίμα του δίσκου, η συνοχή ,η δύναμη του ήχου, ο ρυθμός, ο σουρεαλιστικός του στίχος όλα μαζί δένονται και δημιουργούν ένα σύνολο που παραπέμπει ευθέως σε κάτι συγγενές σαν άκουσμα με τον «Μπάλλο». Ο δίσκος θα μπορούσε νάταν και του παλιού Σαββόπουλου, της πρώτης περιόδου, όχι του μετέπειτα του…. «εθνικού ακροατηρίου».
Ο «Σαμάνος» συγκαταλέγεται στην κατηγορία εκείνη των μουσικών εκδόσεων που ολοένα και σπανίζουν στην ελληνική και ξένη δισκογραφία. Είναι ένας δίσκος για μουσική ακρόαση. Κι από αυτή την άποψη έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

X. M.

Kατηγορίες

Ιστορικό