Περιβάλλον: μη αναστρέψιμη πλέον η κατάσταση;

Π

Ένας απαισιόδοξος αντίλογος εκ των έσω.

Από τους ιδρυτές του οικολογικού κινήματος, ο αιρετικός Βρετανός επιστήμονας Τζέιμς Λάβλοκ πιστεύει  πως η καταστροφή είναι αναπόφευκτη, η προσπάθειά μας να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων που  προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αστεία και η προσπάθειά μας να ζούμε οικολογικά αυταπάτη.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο 88χρονος Λάβλοκ δηλώνει απολύτως βέβαιος ότι σχεδόν όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή είναι λάθος. Μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, όμως δεν έχουν αποτέλεσμα. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει υπερβεί το κρίσιμο σημείο και είναι αδύνατον να σταματήσουμε την καταστροφή.
«Απλώς είναι πολύ αργά» λέει. «Αν είχαμε ακολουθήσει αυτές τις μεθόδους το 1967, ίσως να είχαν βοηθήσει. Όμως δεν έχουμε χρόνο. Όλα αυτά τα πράσινα πράγματα, όπως η αειφόρος ανάπτυξη, πιστεύω πως είναι μόνο λόγια που δεν σημαίνουν τίποτε».

Η θεωρία της Γαίας

Ο Λάβλοκ έχει διατυπώσει την επαναστατική θεωρία της Γαίας, σύμφωνα με την οποία η Γη είναι ένας αυτορρυθμιζόμενος υπεροργανισμός. Ως επιστήμονας, εδώ και δεκαετίες υποστηρίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στη συνέντευξή του απορρίπτει μία προς μία όλες τις οικολογικές ιδέες. «Να αντισταθμίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Είναι αστείο. Να πληρώνουμε χρήματα για να φυτεύουμε δένδρα; Πιθανόν να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Θα ήταν πολύ καλύτερα να δίναμε τα χρήματα σε ιθαγενείς λαούς για να μην κόβουν τα δάση τους». Επίσης η ανακύκλωση είναι «σχεδόν σίγουρο χάσιμο χρόνου και ενέργει ας». Όμως η μεγαλύτερη ψευδής υπόσχεση, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα, αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια. «Ποτέ δεν θα έχουμε αρκετή ενέργεια από τον άνεμο για να λειτουργήσει μια κοινωνία όπως η δική μας» υπογραμμίζει.

Ο Λάβλοκ πιστεύει πως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι πλέον αναπόφευκτη και μεγάλα μέρη του πλανήτη θα γίνουν υπερβολικά ζεστά για να κατοικούνται ή θα καλυφθούν από θάλασσα, με αποτέλεσμα μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών, λιμούς και επιδημίες. Έτσι, αντί να χάνουμε τον καιρό μας με ανεμογεννήτριες, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πώς θα επιβιώσουμε. Για τον Λάβλοκ είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σωθούμε επιστρέφοντας στη φύση. Η μόνη ελπίδα να επιβιώσουμε- τονίζει- δεν θα έρθει από λιγότερη, αλλά από περισσότερη τεχνολογία.

Η πυρηνική ενέργεια, υποστηρίζει, μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημά μας, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η τροφή. «Ίσως να φτιάξουν συνθετική τροφή, δεν ξέρω» αναφέρει. Φοβάται όμως ότι δεν θα επινοήσουμε εγκαίρως τις απαραίτητες τεχνολογίες και υπολογίζει ότι «περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξαλειφθεί ως το 2100. Προφήτες προβλέπουν τον Αρμαγεδδώνα από την αρχή της Ιστορίας, όμως αυτός θα είναι ο πραγματικός».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε, «χαρείτε τη ζωή όσο το μπορείτε», συμβουλεύει. «Αν είμαστε τυχεροί, θα το μπορούμε για ακόμη 20 χρόνια.

Από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό