1η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την υπερθέρμανση

1

Τον Ιούνιο του 2010 δημιουργείται στο www.deviantart.com ένα group με το όνομα Coolclimate που θα αναλάμβανε να διοργανώσει έναν διεθνή διαγωνισμό με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Συγκεντρώνονται περίπου χίλιες δουλειές μεταξύ των οποίων φωτογραφίες, αγάλματα, γραφικά και ζωγραφιές. Οι συμμετέχοντες ήταν από όλες τις γωνιές του πλανήτη.Ένα πάνελ από αξιόλογους εμπειρογνώμονες Τέχνης επιλέγει τις 20 καλύτερες,οι οποίες δημοσιεύονται στη Huffington Post και τίθενται σε δημόσια ψηφοφορία, μέσω της οποίας θα αναδεικνύονταν οι 5 καλύτερες.

Την 1η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη κατέλαβε η φωτογραφία αυτή του Χρήστου Λαμπριανίδη ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. (Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός στο βάθος είναι ο – άκαρδος- ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ) 

.

.

Ποσά ρεκόρ επενδύει η Παγκόσμια Τράπεζα στον άνθρακα

.

.

Ποσά ρεκόρ επενδύθηκαν το περασμένο έτος στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα – την υψηλότερης έντασης εκπομπών άνθρακα μορφή ενέργειας στον πλανήτη – από την Παγκόσμια Τράπεζα, παρα τις διεθνείς δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών άνθρακα που ευθύνινται για την κλιματική αλλαγή. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι συνολικά 3,4 δισ. $  – το ένα τέταρτο του συνόλου της χρηματοδότησης για ενεργειακά έργα – δαπανήθηκαν κατά το τελευταίο έτος, έως τον Ιούνιο του 2010,  για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου σταθμού Medupi στη Νότια Αφρική. Κατά την ίδια περίοδο , η τράπεζα δαπάνησε 1 δις δολάρια για την έρευνα  και την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι δαπάνες για τον άνθρακα κατά την εν λόγω περίοδο ήταν 40 φορές περισσότερες από ότι πέντε χρόνια πρίν, και ισχυρίζονται ότι υπήρξε “έλλειψη συνοχής στο επίκεντρο του προβληματισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ενέργεια”, που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αέριων του θερμοκηπίου από ανθρακικούς σταθμούς. «Την ίδια στιγμή που η τράπεζα επιδιώκει τον έλεγχο των δισεκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ως βοήθεια για  να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση, εξακολουθεί να δανείζει απίστευτα μεγάλα και αυξανόμενα ποσά για τη χρηματοδότηση ενεργειακών σταθμών άνθρακα “, δήλωσε ο Alison Doig, σύμβουλος για την αλλαγή του κλίματος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid. “Ξέρουμε ότι ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο απ΄ όλα τα ορυκτά καύσιμα – που επιδεινώνει την κλιματική κρίση, η οποία επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε φτώχεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι χρηματοδοτώντας την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα η τράπεζα δεσμεύει  τις χώρες στη χρήση  άνθρακα για τα επόμενα 40 έως 50 έτη [το προσδόκιμο ζωής των σταθμών] Η Παγκόσμια Τράπεζα υπερασπίστηκε τις χρηματοδοτήσεις της λέγοντας ότι οι αριθμοί για το 2010 στρεβλώθηκαν από δύο μεγάλα έργα άνθρακα στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου από το 2005 η τράπεζα είχε δαπανήσει 4,5 δισ.$ για ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και  12.5 δις $ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για εξοικονόμηση ενέργειας – με  έτος ρεκόρ για τους τομείς αυτούς πέρυσι.

Σταθμοί άνθρακα χρηματοδοτήθηκαν μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις, σε όσες  χώρες υπάρχουν λίγες ή καθόλου  δυνατότητες για άλλες πηγές ενέργειας”, δήλωσε ο Morier, Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το Ενεργειακό χαρτοφυλάκιό μας είναι όλο και περισσότερο προσανατολισμένο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας», πρόσθεσε ο Mori. “Εκπληρώνουμε την εντολή να ανταποκρινόμαστε στις επείγουσες ανάγκες των πελατών χωρών για πρόσβαση σε επαρκή, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, βοηθώντας ταυτόχρονα αυτές τις χώρες να προχωρήσουν σε Ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, το συντομότερο δυνατό.”

http://ptolemaioi.blogspot.com/

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ιωάννα Καλαϊτζίδου

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό