ΠΑΣΟΚ: «Έξω από την κυβέρνηση δεν είμαστε τίποτα»

Π

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν στο πρόσφατο συνέδριο τα  στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Δεν το είπαν έτσι αλλά αυτό εννοούν με την πρόταση  ανασχηματισμού και την πρόθεσή τους να αναλάβουν όσο γίνεται περισσότερα υπουργεία.
Είναι γεγονός ότι όσο κι αν είναι στενάχωρα τα πράγματα στο χώρο του δημοσίου πάντα υπάρχουν (και θα υπάρχουν) κάποια περιθώρια για εξυπηρετήσεις. Το πελατειακό στοιχείο δέν εξαφανίζεται στην Ελλάδα έτσι, επειδή μεσολάβησε μια κρίση. Έχουν περάσει κρίσεις και κρίσεις. Εχει παράδοση που ξεπερνά κατά πολύ την ίδια την ηλικία του νεοελληνικού κράτους. Χάνεται μέσα στα βάθη της Τουρκοκρατίας.

Εξ’ άλλου έχει διαφανή ότι η παρούσα κυβέρνηση, παρ’ όλη την σκληρή οικονομική πολιτική που είναι υποχρεωμένη να κάνει, δεν εχει μέχρι στιγμής, σοβαρές εκλογικές απώλειες. Αντίθετα μάλιστα αντέχει εκλογικά (ειδικά η Ν.Δ.), και μπορεί στην πορεία ακόμα και να ανακάμψει. Οπότε καλά είναι νάμαστε μέσα.

Μέσα πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και για άλλους επείγοντες λόγους. Γιατί τα νέα του στελέχη πρέπει να γίνουν επώνυμα. Στερείται σήμερα επώνυμων στελεχών καθώς η παλιά φρουρά στο σύνολό της σχεδόν έχει αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί. Αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει να ξαναλειτουργήσει «το κόμμα» στο φυσικό του περιβάλλον που είναι η εξουσία. Μόνο εκεί ισορροπεί πολιτικά και ψυχολογικά. Εξω από την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα. Καθ’ ότι δεν έχει καμιά κοινωνική παρουσία και δεν μπορεί να ασχοληθεί τώρα με κομματικές ανασυγκροτήσεις, θεωρητικές – ιδεολογικές ζυμώσεις και πολιτικά προγράμματα. Δεν το έκανε ποτέ αυτό τώρα θα το κάνει;
Τη μόνη δουλειά που ξέρουν να κάνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι να διαχειρίζονται κακήν κακώς  την εξουσία. Αυτό μάθανε αυτό μπορούν να κάνουν. Τίποτε άλλο.

Μ.Χ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό