ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης

Α

Οδεύει προς τη χρεοκοπία η Αίγυπτος;
Το βέβαιο είναι πως η πολιτική επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων δοκιμάζεται σκληρά. Αιτία η συνεχής επιδείνωση της οικονομίας.
Τουρισμός και ξένες επενδύσεις σε ελεύθερη πτώση. Τα δημόσια οικονομικά επίσης. Τα χρηματικά αποθέματα μειώθηκαν, σε λιγότερο από δυο χρόνια, από τα 36 στα 13 δις δολ. Η τιμή της αιγυπτιακής λίρας σημειώνει πτώση. Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, αντίθετα, αυξάνονται διαρκώς, αν και στηρίζονται από ένα σύστημα κρατικών επιχορηγήσεων. Ένα σύστημα που δεν κατάφερε να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως μηχανισμός αντιμετώπισης της ενδημικής φτώχειας. Η διογκούμενη ανεργία και η αδυναμία ανεφοδιασμού σε τρόφιμα, συμπληρώνουν την εικόνα της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης.
Εδώ και περίπου δύο χρόνια το Κάιρο διαπραγματεύεται ένα δάνειο 4,8 δις δολ. από το ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση μπλοκάρει, στους όρους του δανείου. Το ΔΝΤ απαιτεί τον γενικό εξορθολογισμό του συστήματος κρατικών επιχορηγήσεων, με παράλληλη μείωση του αριθμού βασικών προϊόντων που εντάσσονται σ’ αυτό. Ακόμη θέτει θέμα αύξησης της φορολογίας. Ο Μόρσι φοβάται τη λαϊκή αντίδραση αν αποδεχθεί τους όρους των δανειστών. Η καθυστέρηση όμως επιδεινώνει τη σοβούσα κρίση.
Στο διάστημα της διακυβέρνησης τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, δεν έχουν επιδείξει πολιτικές-διαχειριστικές ικανότητες. Το σύνθημα τους “το Ισλάμ είναι η λύση”, δεν συνιστά απάντηση στα σύνθετα προβλήματα που δοκιμάζουν την αιγυπτιακή κοινωνία. Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται.
Η Αραβική Άνοιξη μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Ήταν ίσως αναπόφευκτο να γνωρίσει την εξουσιαστική εμπειρία του ισλάμ. Καιρός να την υπερβεί. Η κρίση μπορεί να βοηθήσει σε κάτι τέτοιο. Κι ίσως είμαστε στην απαρχή μιας νέας περιόδου όπου ο αντίπαλος του αραβικού κινήματος δεν θα είναι πλέον τα στρατιωτικο-πολιτικά καθεστώτα της προηγούμενης περιόδου αλλά το ισλάμ που διακριτικά συμμετείχε στην πρώτη εξέγερση προκειμένου στην συνέχεια να την καπελώσει.

Θ.Τ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό