ΣΥΡΙΖΑ: Η εμμονή στην διατήρηση της εξουσίας Προκαλεί σιγά-σιγά το αίσθημα της απαλλαγής.

Σ

Εκτός από τα εξουσιαστικά του σύνδρομα (που διακατέχουν ιστορικά όλη την αριστερά) υπάρχει ένας ακόμα λόγος, μια ακόμα «αυταπάτη» που πολιτικά κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία. Είναι η ελπίδα ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας (ακόμα). Δεν είναι σε αυτό το σημείο. Στα ηγετικά του κλιμάκια σχεδιάζουν ανατροπές συσχετισμών και νίκες. Και είναι εντελώς ανυπόστατες οι θεωρίες που ακούγονται κατά καιρούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτικές διαχείρισης της ήττας πάνω στο ένα ή το άλλο ζήτημα. Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά συνείδηση της αποτυχίας του.

Σε αυτό συμβάλουν και τα δημοσκοπικά δεδομένα. Η διατήρηση ενός σταθερού ποσοστού στο 20% του δίνει ελπίδες.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι οι ψήφοι δεν εξαερώνονται. Μετακινούνται και μεταφέρονται σε οικείους χώρους. Και τέτοιοι σήμερα δεν υπάρχουν, φρόντισε για αυτό η Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα οι δυσαρεστημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν κυριολεκτικά που να πάνε (όντας οι περισσότεροι Πασοκογενείς, Κεντρώοι και αντιδεξιοί). Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλες τις κακοτυχίες (πλημμύρες, πυρκαγιές, Μακεδονικό, συντάξεις κλπ.) κρατά κάποια αξιόλογα ποσοστά.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε ότι πέρα από αυτήν την πρόσκαιρη στατικότητα που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα δημιουργείται και μια ευρύτερη  αρνητική στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ που κατά κάποιο τρόπο προσδίδει μια δυναμική στα πράγματα. Αρχίζει να εμφανίζεται μαζικά μια διάθεση απαλλαγής, μια αρνητική τοποθέτηση (αντί )απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε την γνωστή ιστορία της εμφάνισης της αρνητικής ψήφου που αφορούσε στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. και τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βασικά η ψήφος που προεξοφλεί πάντα (πρώτη αυτή) την κυβερνητική βιωσιμότητα ενός κόμματος. Το τι προκύπτει κάθε φορά σαν κυβερνητική λύση είναι κατά μεγάλο μέρος προϊόν μιας απόρριψης παρά μιας θετικής ψήφου. Αυτό ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να το γνωρίζει καλά. Άλλωστε ο ίδιος υπήρξε προϊόν της εκδήλωσης ενός μαζικού απορριπτικού φαινομένου, το οποίο πάντα επειδή δεν συνοδεύεται από θετικές μετακινήσεις μας διαφεύγει δημοσκοπικά.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

admin

Kατηγορίες

Ιστορικό