Όλα οδηγούν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ό

Για τον Τσίπρα  και τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, ήταν αδύνατον  να υπάρξει λύση χωρίς πολιτικό κόστος. Θα πλήρωναν οπωσδήποτε τα αδιέξοδα της πολιτικής τους. Ήταν αδύνατον να το αποφύγουν. Είτε υπόγραφαν συμφωνία είτε όχι.

Αν ο Τσίπρας υπέγραφε την συμφωνία θα έμπαινε σε μια διαδικασία φθοράς κάποιων μηνών. Αν δεν υπέγραφε θα οδηγούνταν σε άμεση απομάκρυνση από την εξουσία. Επέλεξε  το δεύτερο.
Η προκήρυξη δημοψηφίσματος ισοδυναμεί στην ουσία με παραίτηση της κυβέρνησης. Έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή της στην εξουσία.

Η πολιτική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ (και στις δυό περιπτώσεις) ήταν βέβαιη.
Και  η τελική επιλογή του δημοψηφίσματος έγινε  με καθαρά υπαρξιακά κριτήρια, ατομικά και κομματικά κι όχι εθνικά.
Η λύση μιας συμφωνίας δεν συνέφερε τελικά στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αξιολογήθηκε έτσι απορρίφθηκε

Χειρότερη από όλες τις πολιτικές είναι αυτή που οδηγεί  στην αυτοπαγίδευση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Στον εγκλωβισμό της σε καταστροφικά διλήμματα από τα οποία έχει να επιλέξει μόνο το κακό από το χειρότερο. Σε μια τέτοια κατάσταση οδήγησε η αριστερίστικη πολιτική της πεντάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης.

Η έκβαση της όλης υπόθεσης βέβαια τελικά θα εξαρτηθεί  από την στάση της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή πολιτική δεν έχει εκπλήξεις. Δεν έχει στοιχεία ρίσκου, δεν υπακούει στις παρορμήσεις των πολιτικών της. Μένει στους κανόνες. Μέσα από την εφαρμογή τους παράγεται η Ευρωπαϊκή πολιτική.
Θα συνεδριάσουν τα όργανα, θα τηρηθούν οι κανονισμοί και θα υλοποιηθεί μια συγκεκριμένη ταχτική αντιμετώπισης της κυβέρνησης πριν και μετά το δημοψήφισμα. Και θα καταδείξει τα όρια και τις ανεπάρκειές της.

Είμαστε στην αφετηρία της όλης δοκιμασίας. Σύντομα θα καταδειχθούν τα αδιέξοδα των κυβερνητικών χειρισμών, ο  αλλοπρόσαλλος, καιροσκοπικός τους χαρακτήρας. Με το ανάλογο πάντα κόστος που μέρα τη μέρα αυξάνει και θα  διαμοιραστεί στη συνέχεια σε όλους μας.
Αλλά ποια κοινωνία απαλλάχτηκε ποτέ από τέτοιες πολιτικές (αριστερές) χωρίς να καταβάλει ένα δυσβάστακτο τίμημα.
Η ιστορία είναι εδώ για να το επιβεβαιώσει για μια φορά ακόμα.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό