Το ψευδοπρόβλημα των κλειστών συνόρων
Και πως μπορεί να ξεπεραστεί

Τ

Δεν ζούμε ευτυχώς στην εποχή των αποκλειστικά χερσαίων μετακινήσεων. Υπάρχουν πλείστα μέσα μεταφορών (από ξηράς, θαλάσσης και αέρος).
Δεν κατανοούμε πως το κλείσιμο των συνόρων, με συρματοπλέγματα, έχει εκληφθεί από όλους γενικώς ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που κάνει αδύνατη την πρόσβαση των προσφύγων στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Δεν κατανοούμε, με άλλα λόγια, πώς έχει εμπεδωθεί μαζικά η ιδέα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να πάνε στην Γερμανία, ή όπου αλλού θέλουν, μόνο οδικώς. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό κάτι τέτοιο.
Στα πλαίσια λοιπόν της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την υποδοχή των προσφύγων και την ποσοστιαία κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα προσφερόμενα μέσα που παρακάμπτουν το πρόβλημα των κλειστών συνόρων (αεροπλάνα, πλοία, τραίνα).
Η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει στην επικείμενη Ευρωπαϊκή σύνοδο μια τέτοια διευθέτηση του προβλήματος, την μεταφορά δηλ. των προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. με «αεροπλάνα και βαπόρια» αλλά και με τραίνα αποκλειστικού προορισμού.
Η κίνηση αυτή θα οδηγούσε στην αχρήστευση της κοντόφθαλμης ξενοφοβικής πρακτικής των κλειστών συνόρων, στην απεμπλοκή της Ευρώπης από ένα πρόβλημα ενότητας που την ταλανίζει και στην ομαλή και ελεγχόμενη διαχείριση των προσφυγικών ροών παράλληλα με την εντεινόμενη προσπάθεια για την μείωσή τους.
Μια τέτοια πρόταση ακόμα θα αποκάλυπτε τις πραγματικές προθέσεις και τα συμφέροντα που παίζονται γύρω από το προσφυγικό. Γεγονός πολύ χρήσιμο και διαφωτιστικό στις κρίσιμες (και θολές) πολιτικές μέρες που περνάμε.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό