Οι πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας

Ο

Το φαινόμενο της πανδημίας αυτό το χειμώνα τελειώνει. Θα συνεχίσουν βέβαια να υπάρχουν κάποια μέτρα και περιορισμοί (μεταβατικά) ωστόσο γίνεται φανερό ότι οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας.
Μια πρώτη συνέπεια αυτού του γεγονότος θα είναι οπωσδήποτε η υποχώρηση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος και κατά προέκταση του αντι-συστημικού φαινομένου που σε αυτή τη φάση εκδηλώθηκε με την μορφή του αντι-εμβολιασμού.

Ο αντι-συστημισμός στις μέρες μας, με βασικό γνώρισμα, την γενική απορριπτικότητα, είναι ένα φαινόμενο με πολλές εκφάνσεις (ατομικές και συλλογικές) Είναι ένα κίνημα που εξαντλείται στην απόρριψη, που συνοδεύεται από ακραίες συμπεριφορές και πολύ βία. Είναι ένα κίνημα σύγχρονο (που δεν έχει καμιά σχέση με την παράδοση της αριστεράς), που μοιάζει να ξεπηδά μέσα από ένα κοινωνικό πλαίσιο που γίνεται όλο πιο ασφυκτικό και που εσωτερικεύει διαρκώς ολοένα περισσότερη δυσαρέσκεια. Ο θυμός και η αγανάκτηση με την αποθέωση χαοτικών καταστάσεων χαρακτηρίζουν όλες τις αντι-συστημικές εκδηλώσεις.
Ο αντι-συστημισμός δεν συνιστά ένα πολιτικό κίνημα. Δεν έχει προσλάβει ακόμα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα του είναι αμφιλεγόμενη. Μπορεί να πάει αριστερά, μπορεί και δεξιά. Τα αιτήματά του είναι αντιφατικά, άλλα προοδευτικά κι άλλα αντιδραστικά.

Σε ότι αφορά εδώ την αριστερά, πρέπει παρενθετικά να πούμε, ότι αδυνατεί πλέον να εκφράσει οποιονδήποτε ριζοσπαστικό λόγο. Αναμασά συνεχώς τετριμένα πράγματα. Εχει, με άλλα λόγια, ξεπερασθεί ιστορικά και δεν ανήκει σε αυτούς που θα εκπροσωπήσουν ένα τέτοιο κίνημα.
Το αντι-συστημικό κίνημα έχει δύο διακριτές διαφορές από την αριστερά.
Δεν έχει ιδεολογική δομή και δεν έχει διεθνιστικά στοιχεία. Από κεί και πέρα αυτό που το συνδέει με την αριστερά είναι η μαχητικότητα και ο γενικός του αντι-συστημισμός, πράγματα που δεν αρκούν για την κατάταξη του αντι-συστημικού κινήματος στην αριστερά.

Το αντι-συτημικό κίνημα αργά ή γρήγορα θα προσλάβει πολιτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί και να διασπασθεί σε πολλά ιδιαίτερα κινήματα και το καθένα να εκπροσωπεί κάτι το διαφορετικό. Προς το παρόν παραμένει ενιαίο και απροσδιόριστο. Αυτό το αντι-συστημικό κίνημα είναι πολύ δύσκολο να εκπροσωπηθεί πολιτικά γιατί είναι πολύ δύσκολο να του προσδοθεί αυτό που του λείπει δηλ. πολιτική ταυτότητα.
Οι πολιτικές επιπτώσεις επόμενα της πανδημίας δεν προβλέπονται να είναι σημαντικές. Ήδη δεν καταγράφηκε το παραμικρό στις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Μήλιος Χρήστος

Kατηγορίες

Ιστορικό