Τόμας Χάμαρμπεργκ: «Λυπάμαι όσους ζητούν άσυλο»

Τ

Πενήντα τέσσερις χιλιάδες αιτήσεις προς εξέταση, αναμονή που εύκολα ξεπερνά τα 10 χρόνια… Το σύστημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα έχει φρακάρει. «Δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος στο Στρασβούργο από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)την περασμένη εβδομάδα, η οποία ουσιαστικά πετάει έξω την Ελλάδα από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ» λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ , επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφέρεται στον κανονισμό που υιοθέτησε η ΕΕ πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες καταθέτουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της ΕΕ που πάτησαν το πόδι τους.

Λόγω γεωγραφικής θέσης, η χώρα αυτή είναι πολύ συχνά η Ελλάδα. Επτά χιλιάδες πρόσφυγες μας επέστρεψαν οι εταίροι μας το 2010 για να καταθέσουν αίτηση για άσυλο εδώ. «Είδαμε ότι το σύστημα στην Ελλάδα είναι τόσο ανεπαρκές που η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί άξια εμπιστοσύνης για να αναλάβει αιτούντες άσυλο. Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι συγκλονιστική» συνεχίζει ο Σουηδός, ο οποίος κατέχει τη θέση του επιτρόπου την τελευταία πενταετία. Θεωρεί ότι η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες «αποτελεί μία ακόμη έκφραση της δυσλειτουργίας του ελληνικού συστήματος» .

Ηδη η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία και η Φινλανδία, καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ελβετία, που έχουν υπογράψει το Δουβλίνο ΙΙ, ανακοίνωσαν ότι θα πάψουν να μας στέλνουν πρόσφυγες.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ έλαβε μέρος και ο ίδιος στην επίμαχη ακροαματική διαδικασία του ΕΔΑΔ που κατέληξε στην πολύκροτη απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Η υπόθεση αφορά αφγανό υπήκοο ο οποίος έφυγε από την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και, διασχίζοντας το Ιράν και την Τουρκία, μπήκε στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, για να καταλήξει στο Βέλγιο έναν χρόνο αργότερα. Οι βελγικές Αρχές τον επέστρεψαν στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει αίτηση για άσυλο, παρ΄ ότι ο Αφγανός υποστήριξε πως εδώ θα κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες και εξέφρασε τον φόβο ότι τελικά οι ελληνικές Αρχές θα τον έστελναν πίσω στο Αφγανιστάν, όπου, όπως λέει, γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν επειδή εργαζόταν ως διερμηνέας για τον νατοϊκό στρατό.

«Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η βελγική κυβέρνηση έσφαλε που έστειλε τον άνθρωπο αυτόν στην Ελλάδα αλλά και ότι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η Ελλάδα δεν είναι ικανή να χειριστεί αιτούντες άσυλο» λέει ο κ. Χάμαρμπεργκ . Κατά την άποψή του, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίνονται είναι τόσο μικρός που είναι σχεδόν αδύνατο να λάβει κάποιος άσυλο στην Ελλάδα. Μερικοί από τους πρόσφυγες που έχουν ράψει το στόμα τους και κάνουν απεργία πείνας στην Αθήνα περιμένουν χρόνια ολόκληρα. Το σύστημα έχει καταρρεύσει. Λυπάμαι όσους περιμένουν, διότι πολλοί πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο».

Αρχή για τις αυθαιρεσίες αστυνομικών
Ο κ. Χάμαρμπεργκ μας μίλησε τηλεφωνικά από το Στρασβούργο την Τετάρτη, δύο ημέρες αφότου παρέδωσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή γνωμοδότηση για την «Ανεξάρτητη και αποτελεσματική εξακρίβωση των καταγγελιών κατά της αστυνομίας». Η σύστασή του είναι να στηθεί μια ανεξάρτητη Αρχή που θα ερευνά τις καταγγελίες αυτές, οι οποίες προς το παρόν ερευνώνται από την αστυνομία, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης, παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι να ιδρυθεί ένα τμήμα εντός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Πώς μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι να ερευνούν τις καταγγελίες που τους αφορούν; Είναι απογοητευτικό» λέει.

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ, 30/1/2011

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό